Hamuru için:
255 gr kekun
bir fiske tuz
140 gr margarin
6 kaşık soğuk su
İçi için:
4 orta boy ekşi elma
tatlandırmak için toz şeker
servis için pudra şekeri
Elmaları soyun,doğrayın, kısık ateşte çok az suyla yumuşatıp soğutun. Orijinal tarifte buharda yumuşatın, diyordu; ama ben çok az su ile yaptım, buharda nasıl yapacağımı bilemedim.
Fırını 200 dereceye ısınmaya alın.
Un ve tuzu bir kaba eleyin. Margarini ekleyerek yoğurun. Ekmek kırıntısı gibi oluyor karıştırınca. 6 kaşık suyu ilave edip hamuru açılacak kıvama getirin.
Hamuru ikiye bölün. Yarısını açıp 20 cm.lik yağlanmış kalıba yerleştirin; hamurun kenarları kalıbın kenarlarına doğru yükseltilmeli.
Elmaları hamurun üzerine yerleştirin. Tatlandırmak için toz şeker serpin. Orijinal tarifte bu kadardı. Ben toz şekere ilaveten, kuru üzüm, biraz ceviz ve tarçın da ilave ettim.
Hamurun ikinci parçasını da açın. alta gelecek kısmını hafif ıslatıp elmaların üzerine yerleştirin. Fazla hamurları alın ve iki katın birbirine iyice yapışması için kenarları iyice bastırın.
Fırına vermeden önce hamuru bir iki yerden delin. 200 dereceye ısınmış fırında 25-30 dakika. Rengi hafif değişince fırından alın. Fırın kabını hafifçe sallayınca, kek hareket ediyor olmalı.
Servis tabağına alıp pudra şekeriyle süsleyin. Hafif ılıkken servis yapılırsa -yani sanırım, biz öyle yaptık- pek güzel oluyor. Yanında da annemden öğrendiğim şekerci dedemin tarifi ev limonatası :)
**
Hafta içinde ilkokul, ortaokul ve lise arkadaşım aradı. Çok uzun zamandır konuşmamıştık; ne çok özlemişim!! Ağustosta İstanbul'a geliyormuş, buluşalım dedik.. Hala inanamıyorum.
No comments:
Post a Comment